Stii ca e o zi buna, atunci cand aceasta incepe cu un mic dejun savuros, pregatit in tihna, astfel incat fiecare pas al retetei sa fie cu adevarat relaxant, iar fiecare muscatura sa fie un rasfat.

Ouale Benedict si vafele sunt acest gen de mic dejun, asa ca de aceasta data m-am gandit sa combin intr-o reteta ce trebuie neaparat incercata, textura pufoasa a vafelor, galbenusul moale al oualor posate si gustul fin al sosului olandez.

Ingredientele sunt extrem de importante, asa ca asigurati-va ca folositi oua proaspete, din surse sigure si un unt de cea mai buna calitate. Eu am folosit untul sarat Elle & Vire care a transformat sosul olandez in centrul de interes al acestui preparat.

Pentru a gati vafele puteti urma pasii uneia dintre retetele de aici.

Reteta

  • Timp de gatire: 30 min
  • Persoane: 2
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 4 vafe
  • 1L apa
  • 2 oua pentru posat
  • 2 galbenusuri pentru sos
  • 2/3 dintr-un pachet de unt sarat Elle & Vire (aprox. 150-180g – in functie de cat de dens doriti sa fie sosul)
  • 1 lingura de mustar
  • zeama de la jumatate de lamaie (ajustati dupa gust in functie de cat de intens doriti sa fie gustul de lamaie)
  • Mix de salata
  • fulgi de chilli
  • Optional puteti adauga orice alte toppinguri preferati: crema de branza/ somon/ dulceata de ardei iute/ avocado etc
  1. Instructiuni
  2. Pentru acest preparat nu am folosit varianta clasica de a posa ouale, ci mai degraba varianta invatata de la mama: Intr-o tigaie putin mai inalta (aprox 4cm) am pus apa la fiert. Chiar inainte de a fierbe – cand apa face mici bule – am spart ouale in cate o cana si apoi cu ajutorul canii le-am asezat incet si cat mai de aproape in apa. Am lasat apoi la fier la foc mic, pana cand ouale s-au coagulat complet. Le-am scos apoi si le-am asezat pe servetele de apa pentru a elimina surplusul de apa.
  3. Vafele le-am pregatit de inainte comform retetei din linkul de mai sus. Asa ca am trecut la pregatirea sosului.
  4. Intr-un bol am amestecat foarte bine cele 2 galbenusuri proaspete, mustarul si zeama de lamaie.
  5. Intr-o tigaie am topit untul la foc mic.
  6. Am pus pe foc la fiert o oala mica cu apa, deasupra careia am gatit la bain-marie sosul olandez astfel: Vasul cu sos a stat deasupra aburilor fierbinti si am adaugat putin cate putin untul topit (cald, nu fierbinte). Am amestecat rapid si constant folosind un tel. Puteti folosi chiar si un mixer pentru a va asigura ca sosul nu se taie. Acesta este gata atunci cand se umfla si capata textura de maioneza. Am ajustat densitatea apoi cu cativa stropi de apa si am lasat sa se raceasca cateva minute inainte de a servi.
  7. Dupa ce sosul s-a mai intarit putin, l-am turnat peste vafele, mixul de salata si oul posat. La final am presarat cativa fulgi de chili si a fost de-li-cios!