Mamaliga cu branza si ou, una dintre cele mai iubite retete romanesti, capata si mai mult gust, textura si un twist modern daca o gatiti la cuptor. Imaginati-va un strat cremos de mamaliga, inca unul gros de branza telemea de capra, inca un strat pufos de mamaliga, oua gatite incet si mult cascaval afumat ras deasupra. La final presaram multa ceapa verde sau chives si obtinem o tava plina cu pofta si bucurie.

Reteta

  • Timp de gatire: 40 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 300g malai
  • 1200ml apa
  • 2 lingurite de sare
  • 250g telemea de capra
  • 4 oua
  • 10g cascaval afumat ras
  • ceapa verde/chives
  • un cub mic de unt pentru uns tava
  1. Instructiuni
  2. Incepeti prin a fierba apa, malaiul si sarea pana cand capata o consistenta omogena si cremoasa – nu o gatiti prea tare, aceasta trebuie sa ramana usor de turnat si intins in tava si se va mai gati in timpul coacerii.
  3. Tapetati o tava medie cu unt (eu am folosit o tava de 22x22cm) si intindeti o jumatate din cantitatea de mamaliga.
  4. Presarati pe toata suprafata telemeaua bine sfaramata sau rasa.
  5. Turnati ultimul strat de mamaliga si intindeti omogen.
  6. Faceti 4 cuiburi cu o lingura in mamaliga. Presati usor, cat sa aveti loc sa spargeti cate un ou.
  7. In fiecare cuib puneti cate un ou.
  8. Coaceti la 200C timp de 10 minute.
  9. Dupa 10 minute adaugati si cascavalul afumat ras si mai gatiti inca 10 minute sau pana cand branza este topita si ouale complet gatite.
  10. La final presarati ceapa verde sau chives tocate marunt.
  11. Savurati cu smantana sau iaurt grecesc rece.