Azi va prezint reteta pentru un colac pufos, bine rumenit, cu mac, o paine altfel, care va strange intreaga familie in jurul mesei. Fiecare is va dori sa rupa o bucatica din colacul fierbinte pentru a-l savura cu tot felul de bunatati. Se potriveste de minune cu branzeturi, unt si miere, e genial inmuiat in sosuri si poate inlocui paine la orice masa.
Reteta
- Timp de gatire: 190 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 1kg faina
- 20g sare
- 20g drojdie
- 700ml apa calduta
- 5 linguri seminte de mac
- 1 ou
- Instructiuni
- Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina (15 minute).
- Amestecati faina sarea, apoi adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine usor lipicios dar omogen.
- Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
- Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade.
- Modelati colacul impartind in 2 benzi egale pe care le impletiti in doua si apoi uniti la capete.Asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt si faina.
- Ungeti bine colacul cu oul batut si presarati mac.
- Introduceti tava cu colacul in cuptor doar atunci cuptorul esre bine incins.
- Lasati la copt timp de 35-40 de minute la 180 de grade.
- Colacul este complet copt cand are o crusta ferma, auriu maronie.
- Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Tot atunci il puteti si taia astfel incat aluatul sa nu devina lipicios.
- Il puteti pastra in folie de aluminiu sau panza, la tempertura camerei sau chiar feliatat in congelator.