Azi va prezint reteta pentru un colac pufos, bine rumenit, cu mac, o paine altfel, care va strange intreaga familie in jurul mesei. Fiecare is va dori sa rupa o bucatica din colacul fierbinte pentru a-l savura cu tot felul de bunatati. Se potriveste de minune cu branzeturi, unt si miere, e genial inmuiat in sosuri si poate inlocui paine la orice masa.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 1kg faina
  • 20g sare
  • 20g drojdie
  • 700ml apa calduta
  • 5 linguri seminte de mac
  • 1 ou
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina (15 minute).
  3. Amestecati faina sarea, apoi adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine usor lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
  6. Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade.
  7. Modelati colacul impartind in 2 benzi egale pe care le impletiti in doua si apoi uniti la capete.Asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt si faina.
  8. Ungeti bine colacul cu oul batut si presarati mac.
  9. Introduceti tava cu colacul in cuptor doar atunci cuptorul esre bine incins.
  10. Lasati la copt timp de 35-40 de minute la 180 de grade.
  11. Colacul este complet copt cand are o crusta ferma, auriu maronie.
  12. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Tot atunci il puteti si taia astfel incat aluatul sa nu devina lipicios.
  13. Il puteti pastra in folie de aluminiu sau panza, la tempertura camerei sau chiar feliatat in congelator.