Bougatsa: Ce desert fa-bu-los! Fabulos si simplu. Imbina foi crocante de placinta, bine rumenite cu o crema usoara si racoritoare, de gris cu lapte, care va va aminti de copilarie. Un praf de zahar pudra si fistic, vor transforma fiecare felie scoasa de la frigider in rasfatul magic cu care sa va incepeti vara alaturi de cei dragi.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 5 foi subtiri de placinta (Filo pastry)
- 100g de unt
- Pentru crema: 1L lapte
- 80g gris
- 50g zahar vanilat
- 2 linguri de amidon
- 1 lingura extract de vanilie
- 150g zahar
- 4 galbenusuri
- Extra: zahar pudra si fistic macinat
- Instructiuni
- Intr-o cratita incapatoare amestecati: laptele, grisul, zaharul vanilat, esenta de vanilie, amidonul si zaharul.
- Amestecati continuu ca laptele sa nu se afume si crema sa nu se prinda de cratita. Amestecati pana cand obtineti o crema omogena si bine inchegata, ca pentru grisul cu lapte.
- Lasati sa se raceasca 10-15 minute, cat sa nu fie crema fierbinte si apoi adaugati pe rand galbenusurile si amestecati pana cand totul se omogenizeaza foarte bine.
- Tapetati o tava de copt (eu am folosit o tava de 15×36 cm, pentru tavi mai mari, de exemplu cea clasica de cuptor, dublati cantitatile) cu putin unt.
- Daca folositi o tava ingusta ca a mea, suprapuneti toate foile de placinta si taiati in 2 cat sa se potriveasca pe forma tavii – veti obtine deci 2 jumatati de cate 5 foi; daca folositi o tava rotunda, taiati in forma de cerc.
- Asezati o jumatate cu 5 foi pe tava.
- Ungeti foile de placinta cu unt, cat sa fie bine acoperite peste tot.
- Turnati crema de gris si din loc in loc peste aceasta asezati cateva bucatele mici de unt.
- Acoperiti cu restul de foi de placinta si presarati restul de unt taiat bucatele.
- Coaceti timp de 40-45 de minute la 190C sau pana cand placinta devine ferma si aurie.
- Lasati sa se raceasca complet si apoi mutati in frigier.
- Feliati si pudrati cu zahar pudra si fistic macinat.