Abia am asteptat sa se deschida sezonul deserturilor cu multa scortisoara si chiar n-aveam cum sa nu fac si o tava mare cu rulouri pufoase cu scortisoara. Le-am facut si o glazura minunata de ciocolata alba si crema de branza. Au fost de vis!

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 5
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru 2 tavi de rulouri (aproximativ 16) aveti nevoie de:
  • Pentru aluat: 600g faina
  • 10g drojdie uscata
  • 100g zahar
  • 120ml lapte cald
  • 3 oua mari
  • un praf de sare
  • 150g unt moale
  • esenta de : vanilie si coaja de portocale/lamaie
  • Pentru intins aluatul: ulei
  • Pentru umplutura: 200 zahar
  • 4 linguri mari de: nucsoara si cardamom
  • Pentru uns la final: 1 ou
  • Pentru glazura: 200g ciocolata alba
  • 150g crema de branza simpla
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati faina, zaharul, drojdia si sarea. Adaugati ouale si laptele caldut. Amestecati si apoi adaugati si untul (cate un cubulet pe rand).
    Framantati pana cand obtineti un aluat moale si lipicios.
  3. Cu mainile pudrate cu faina luati aluatul lipicios si modelati o bila mare de aluat pe o suprafata curata, pudrata cu faina. Mutati intr-un bol mare, bine uns cu ulei si acoperiti cu folie sau o panza curata.
  4. Lasati aluatul la dospit aproximativ 1 ora, pana cand devine maleabil si usor de modelat.
  5. Intre timp pregatiti umplutura astfel: Intr-un bol amestecati zaharul cu scortisoara, cardamomul si nucsoara.
  6. Dupa ce aluatul a crescut si umplutura e gata modelam rulourile.
    Impartiti mai intai aluatul in 2 bucati egale pe o suprafata bine pudrata cu faina si mainile umezite cu ulei (aluatul va fi moale si lipicios).
  7. Intindeti cu un sucitor aluatul pana obtineti un dreptunghi de aproximativ 20x25cm. Aluatul nu trebuie sa fie foarte subtire, altfel nu va mai creste.
  8. Intindeti pe fiecare foaie cate jumatate din cantitatea de umplutura si presati usor cu o lingura pentru a intra in aluat.
  9. Cu un cutit ascutit taiati benzi groase de 3cm si rulati de la exterior spre interior formand rulourile.
  10. Mutati in tava de copt fiecare rulou.
  11. Repetati si cu cea de-a doua foaie de aluat.
  12. Lasati sa creasca inca 30 de minute in tavi, puteti acoperi din nou cu folie de plastic.
  13. Ungeti cu oul batut pe toata suprafata si mutati in cuptor (la mijloc).
  14. Coaceti la 170C (in cuptorul preincalzit cam de cand puneti rulourile in tavi) timp de 20-30 de minute sau pana cand capata o crusta auriu maronie, ferma.
  15. Scoateti din cuptor si lasati sa se odihneasca dupa atata copt complet acoperite cu o panza sau prosop de bucatarie curat.
  16. Intre timp pregatiti glazura din ciocolata alba topita la abur pe care o amestecati apoi cu crema de branza.
  17. Decorati fiecare rulou cu glazura inainte de servire. Crema aceasta poate fi pastrata in frigider pana la o saptamana si o puteti folosi chiar si pentru alte deserturi pentru ca e absolut delicioasa.