Prajitura iernii este pentru mine Alba-ca-Zapada, o asociez mereu cu zilele reci si geroase in care stateam in casa, in bucatarie la caldut, pe langa mama care intindea si cocea foile acestea delicioase, care formau impreuna cu o crema usoara si parfumata cu lamaie, cel mai bun desert al copilariei mele.

Mama facea mereu varianta rapida si astazi va povestesc si voua cum puteti sa injumatatiti timpul de gatire al acestei bunatati. Cat timp se coceau foile in cuptor, mama pregatea repede o crema minunata din budinca de vanilie, sucul si coaja de la o lamaie.

E greu sa astepti o zi intreaga pana cand se inmoaie bine foile in crema catifelata, dar va promit ca merita rabdarea.

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 10
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru 3 foi: 2 oua
  • 200g zahar
  • 100ml lapte
  • 60ml ulei
  • 1 lingurita amoniac alimentar – stins cu 1-2 lingurite de otet (amestecati impreuna intr-o cana sau bol)
  • Faina cat cuprinde (aproximativ 700-750g depinde in functie de umiditatea celorlalte ingrediente, mai adaugati faina treptat daca simtiti ca aluatul nu are inca o consistenta ferma, nelipicioasa, usor de intins – ca in imaginile de mai jos).
  • Pentru crema: 500ml de lapte
  • Un plic de budinca de vanilie (aici veti mai adauga si 4-5 linguri de zahar in functie de instructiunile de pe pachet)
  • 200g unt
  • sucul si coaja de la o lamaie bio
  • 10 linguri de zahar pudra
  • Extra: zahar pudra pentru decorat.
  1. Instructiuni
  2. Amestecati ingredientele pentru aluat si framantati usor pana cand obtineti un aluat ferm, elastic, foarte putin lipicios si lasati-l sa se odihneasca 5-10 minute.
  3. Intre timp preincalziti cuptorul la 170C si tapetati cu cateva picaturi de ulei spatele unei tavi de copt (eu am folosit tava clasica de la cuptor).
  4. Impartiti aluatul in 3 parti egale (puteti folosi un cantar) si intindeti cate o bucata din aluat pe spatele tavii. Nu va faceti griji daca acestea par foarte subtiri, datorita amoniacului ele vor mai creste si vor capata textura unui biscuite.
  5. Coaceti fiecare foaie pe rand timp de 7-10 minute la 170C – verificati pe parcurs, acestea ar trebui sa aiba margini aurii atunci cand sunt gata (ca in imaginile de mai jos).
  6. Repetati si cu celelalte 2 foi, lasati-le apoi sa se raceasca complet.
  7. Intre timp pregatiti crema. Faceti budinca de vanilie amestecand cu lapte si zahar (conform instructiunilor de ambalaj, eu am folosit o budinca clasica de la Dr. Oetker).
  8. Adaugati apoi in budinca calda zaharul pudra, untul, sucul si coaja rasa de lamaie. Amestecati pana la omogenizare si lasati sa se raceasca complet.
  9. Dupa ce blaturile si crema s-au racit, puteti incepe montarea prajiturii. Asezati prima foaie, puneti jumatate din cantitatea de crema si acoperiti cu inca o foaie. Repetati. Pe ultima foaie presarati zahar pudra (puteti chiar sa il presati usor cu palmele altfel incat acesta sa nu cada la impachetat, nu sariti peste acest pas pentru ca zaharul pudra va ajuta la fragezirea ultimei foi de aluat).
  10. Acoperiti prajitura cu hartie de copt sau folie de aluminiu si peste acesta asezati ceva greu (tocatoare, carti sau platouri grele) si lasati la rece timp de cel putin 12 ore (sunt perfecte abia dupa o zi de stat bine la presat).
  11. Feliati si pastrati prajitura la rece. Aceasta rezista foarte bine si la congelator.