Am cules primele mere facute de marul din curtea noastra. Rosii, micute, imperfecte, dulci acrisoare si perfecte pentru aceasta placinta pufoasa cu mere. Aceasta reteta este 100% vegana/de post si o puteti folosi chiar si pentru placinta de dovleac. Se face usor si cu ingrediente de baza, pe care probabil le aveti deja in casa.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru umplutura: 800g mere rase
  • 100g zahar (sau alt indulcitor)
  • 1 lingura de scortisoara
  • Pentru aluat: 100ml ulei
  • 400ml apa minerala carbogazoasa
  • 250g zahar
  • 500g faina
  • coaja si sucul de la o lamaie
  • 10g praf de copt
  • 1 praf de sare
  1. Instructiuni
  2. Radeti merele si amestecati-le cu zaharul si scortisoara. Lasati-le sa stea cat pregatiti aluatul, astfel se vor inmuia si umplutura va deveni mai fina in timpul coacerii.
  3. Intr-un bol mixati toate ingredientele pentru aluat pana cand obtineti un amestec omogen
  4. Preincalziti cuptorul la 180c si tapetati o tava de copt cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 22×32 cm.
  5. Turnati jumatate din cantitatea de aluat in tava si intindeti bine cu o spatula. Nu va faceti griji daca stratul este subtire, va mai creste in timpul coacerii.
  6. Coaceti acest prim strat timp de 15 minute la 180C sau pana cand devine ferm si auriu la suprafata.
  7. Presarati apoi si umplutura de mere peste aluat si nivelati cu o spatul apasand usor.
  8. Turnati peste mere si cel de-al doilea strat de aluat si asigurati-va ca acesta acopera toata umplutura.
  9. Coaceti inca 30-40 de minute la 180C sau pana cand prajitura devine ferma si consistenta (puteti face si testul scobitorii pentru a va asigura ca aluatul este bine copt).
  10. Lasati sa se raceasca complet inainte de a felia.
  11. Optional o puteti decora cu zahar pudra sau scortisoara.