Placinta cu branza dulce si stafide este unul dintre deserturile traditionale romanesti pe care am vrut de mult sa il fac. Iata ca in sfarsit am reusit sa adun o lista de ingrediente si cativa pasi foarte usori prin care sa o puteti face si voi acasa, cu acelasi gust ca in copilarie.
Are un blat moale, pufos si o umplutura fina de branza dulce in care veti gasi din loc in loc stafide dulci, cu iz de rom. Sper sa va placa si voua la fel de mult pe cat mi-a placut mie.
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru umplutura: 600g branza dulce de vaca
- 100g de stafide
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 lingurite esenta de rom
- 150g zahar
- 2 oua
- 2 linguri rase de gris
- Pentru aluat: 5 oua
- 100g zahar (pentru aluat)
- 130ml ulei
- 280ml lapte
- 400g faina
- un plic praf de copt
- un praf de sare
- Pentru decor: zahar pudra
- Instructiuni
- Cu cel putin o ora inainte de a pregati prajitura, intr-un bol micut asezati stafidele, stropiti-le cu esenta de rom si adaugati apa fierbinte cat sa le acopere.
- Incepeti prin a pregati aluatul: Intr-un vas asezati faina si praful de copt.
- In alt vas amestecati ouale, sarea, zaharul pentru aluat, laptele si uleiul. Mixati folosind un mixer, la viteza maxima.
- Adaugati mixul lichid peste mixul uscat si amestecati.
- Turnati jumatate din cantitatea de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt (puteti folosi o tava de cuptor sau una de aproximativ 30x40cm). Coaceti timp de 10-12 minute la 180 de grade sau pana cand primul blat devine auriu si creste putin (initial acesta va fi foarte subtire in tava, dar nu va faceti griji, va mai creste in timpul coacerii).
- Cat timp se coace primul blat, intr-un bol pregatiti umplutura si amestecati: branza dulce, ouale, zaharul, stafidele si grisul pana cand obtineti un amestec omogen.
- Dupa ce primul strat a inceput sa devina auriu, intindeti rapid umplutura de branza pe toata suprafata si turnati apoi si cel de-al doilea strat de aluat niveland cu grija.
- Coaceti pentru inca 15-20 de minute, sau pana cand capata o nuanta auriu-maronie la suprafata si o consistenta ferma. Puteti testa cu o scobitoare.
- Dupa ce placinta s-a copt, lasati-o sa se raceasca complet si presarati zahar pudra.
- Feliati, decorati si infulecati.