Daca anul acesta de Paste vreti sa incercati o reteta noua de pasca, am pentru voi o reteta ce pastreaza aromele traditionale intr-un invelis de aluat fraged cu o umplutura fina de crema de branza si merisoare hidratate in rom.
Pentru aluatul fraged nu puteam sa folosesc altceva decat untul potrivit pentru orice desert: Elle&Vire, preferatul tuturor specialistilor in cofetarie si patiserie.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru blat: 150g unt Elle & Vire
- 1 ou
- 450g faina
- Pentru umplutura: 50g merisoare uscate hidratate in esenta de rom sau rom (minim 2 ore inainte de preparare)
- 1 ou
- 500g crema de branza sau mascarpone (eu am folosit crema de branza de capra de la Ile de France)
- 200g zahar/zahar brun
- 1 lingura esenta de lamaie/coaja de la o lamaie
- 1 lingura de gris
- Instructiuni
- Incepeti prin a pregati alutul, framantand un amestec fraged din faina, untul taiat cubulete mici (pentru a se omogeniza usor) si 1 ou. Adaugati cate o lingura de apa in cazul in care aluatul nu se omogenizeaza si ramane sfaramicios. Inveliti in folie de plastic si lasati la frigider minim 30 de minute.
- Cat timp aluatul se raceste, pregatiti crema. Intr-un bol amestecati crema de branza sau mascarpone cu zaharul, 1 ou, merisoarele hidratate si o lingura de gris. Adaugati apoi si esenta de lamaie sau coaja rasa. Amestecati pana obtineti o crema fina si omogena.
- Preincalziti cuptorul la 180C si scoateti alutul din frigider.
- Pe o suprafata pudrata cu faina intindeti cu sucitorul pana obtineti un blat subtire de 3-5mm. Mutati in tava de copt – eu am folosit o tava de 15x30cm dar puteti folosi chiar si una rotunda sau una de cozonac.
- Presati alutul pentru a lua perfect forma tavii. Faceti mici gauri cu o furculita, acestea vor ajuta aluatul sa ramana fraged si sa nu creasca.
- Coaceti aluatul fara umplutura timp de 5-7 minute sau pana cand incepe sa devina ferm si usor auriu. Turnati apoi si crema de branza si coaceti timp de 45 de minute la 180C – sau pana cand crema devine ferma si marginile aluatului usor maronii.
- O puteti servi atat fierbinte cu un scoop de inghetata sau rece cu o dulceata usoara. Paste fericit!