Napolitanele cu caramel si nuca, cunoscute si drept “Prajitura cu foi Lica” sunt un desert pe cat de usor de facut, pe atat de gustos. Aveti nevoie de doar 6 ingrediente simple, se face fara coacere si rezultatul este la fel de gustos de fiecare data. Crema densa de caramel se face din unt si zahar la care puteti adauga orice nuci preferati, chiar si o lingura de cacao daca doriti. Hai sa va arat cat e de usor de pregatit.
Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 450g zahar
- 1 fiola esenta de vanilie
- 3 oua
- 250g unt
- 250g nuci macinate
- 3 foi de napolitana de aproximativ 15×30 cm (cat jumatate de tava de cuptor)
- Optional: cacao/zahar pudra pentru decor
- Instructiuni
- Intr-o cratita micuta puneti la topit zaharul, cand acesta este complet dizolvat adaugati si untul pana cand acesta se topeste. Se va forma aici o crema de caramel peste care adaugati si esenta de vanilie.
- Lasati sa se raceasca 10-15 minute cat sa nu fie amestecul fierbinte. Adaugati aici ouale batute anterior intr-un bol. Turnati in fir subtire si amestecati cu un tel. Omogenizati si adaugati si nuca macinata.
- Asezati foile de napolitana pe o tava sau un tocator drept. Peste prima foaie turnati jumatate din cantitatea de crema.
- Asezati ce-a de-a doua foaie de napolitana si turnati restul de crema de caramel. Acoperiti cu ultima foaie de napolitana.
- Presati usor si nu va faceti griji daca crema este moale acum, aceasta se va intari cat timp va sta la frigider.
- Inveliti in folie de plastic sau aluminiu. Lasati la frigider minim 4-5 ore inainte de a o felia. De preferat ar fi ca aceasta sa stea cel putin peste noapte in frigider, astfel foile de nuca se vor inmuia putin.
- Optional puteti decora cu cacao sau zahar pudra.
Am făcut această rețetă dar în cantități duble ,și nu stiu cu ce am gresit dar după ce s-a topit zahărul și am adaugat untul acesta s-a topit dar stătea la suprafață caramelului și nu se omogeniza cu caramelul…ma gândesc ca am gresit eu undeva sau?
Buna Codruta, multumesc de vesti! Din pacate s-a taiat untul, e ceva ce se poate intampla in retetele pe baza de caramel daca untul este foarte rece sau daca are un procent prea mic de grasime. E important si sa fie adaugat doar atunci cand zaharul este complet topit si fierbinte. Daca cumva se mai intampla, il poti baga rapid intr-un robot cu mixer sau amesteca cu un mixer manual pana cand untul reintra in caramel. Hugs!