Ghismana este un desert romanesc, traditional din zona Dobrogei cu o reteta atat de simpla si gustoasa, dar care din pacate, este tot mai rar gatita. Ingredientele de baza sunt ouale si iaurtul si poate fi facuta cu orice fructe aveti la indemana, proaspete sau congelate. Eu am folosit zmeura proaspata tare bine s-a mai potrivit cu textura aerata si umeda a acestei prajituri.
Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 4 oua
- 300ml de iaurt sau smantana
- 1 lingurita de praf de copt
- 100g de zahar
- 180g de faina
- 300g de zmeura (sau alte fructe)
- Optional: esente de vanilie/coaja de portocale/rom
- Instructiuni
- Preincalziti cuptorul la 180 de grade.
- Intre timp, intr-un bol amestecati ouale, iaurtul, zaharul, faina si praful de copt (optional acum puteti adauga si esentele).
- Turnati aluatul bine omogenizat intr-o tava tapetata cu putin ulei sau hartie de copt.
- Adaugati zmeura peste aluat si lasati la copt timp de minim 30 de minute sau pana cand capata o crusta aurie, crocanta.
- Se poate servi fierbinte cu un scoop de inghetata rece sau din frigider cu putina menta si extra zmeura.