Saptamana aceasta a fost ziua internationala a Alimentatiei si a combaterii risipei alimentare. Cu toate acestea in Romania in fiecare zi se arunca 6000 de tone de alimente. Iar 80% dintre romani recunosc ca multe dintre alimentele pe care le cumpara sau gatesc ajung sa fie aruncate inainte ca macar sa guste din ele.
Ma bucur insa ca impreuna in doar 7 luni am reusit sa adunam aproape 2000 de retete si idei #DeNearuncat prin care reinventam, reciclam si refolosim alimente.
Nu uitati ca puteti oricand congela alimentele pe care le aveti in cantitati prea mari. Puteti face crutoane din paine si checuri din banane prea coapte. Gnocchi si paine cu cartofi din piure. Fructele si legumele vestejite sau care nu mai arata perfect pot fi reinventate in tarte si dulceturi. Branzeturile si carnea pot deveni o delicioasa pizza cu sos de zacusca.
Puteti gasi intreaga galerie de idei a comunitatii noastre pe siteul Denearuncat.ro care preia live tot ce se posteaza online pe acest subiect.
Hai sa raspandim cat mai multe modalitati de a recicla promovand retete #DeNearuncat, astfel incat sa devina o practica incurajata, constienta si normala. In timp ce noi cumparam doua paini si pe cea de a doua o aruncam pentru ca se usuca, 795 de milioane de oameni nu au ce pune pe masa.
Intre timp va las cu aceasta budinca sarata facuta din paste #DeNearuncat (ramase dupa ce am gatit o reteta diferita) pe care am amestecat-o cu 1 ou, un rest de telemea, piper, busuioc din gradina si o cana de smantana. Am copt-o 30 de minute la 180 de grade si a fost cel mai bun deliciu reciclat.
[…] #DeNearuncat a luat naștere la începutul pandemiei, când orice supermarket era gol, rafturile de făină și drojdie erau goale, nu mai găseai ulei, zahăr sau produse congelate. Părea că în România toți eram aprovizionați pentru următorii doi-trei ani. […]