Anul acesta ne-a invatat de multe si sper ca de Craciunul acesta sa invatam cu totii sa ne planificam mai bine meniul de sarbatoare, sa cumparam in cantitati firesti, sa gatim in catitati rationale si deci sa aruncam mai putina mancare. Asa ca vin cu o propunere, ce-ati zice daca anul acesta facem doar un cozonac, poate doi, dar pe care sa fim siguri ca ii savuram.

Bine, si chiar si cozonacii uscati pot fi reinventati intr-o reteta #DeNearuncat, dar despre idei de budinca si french toast cu cozonac vom vorbi ceva mai incolo. Pana atunci va las cu reteta mea de cozonac rapid facut din doar o cana de faina si alte ingrediente pe care le avem prin casa.

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 2
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 350g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 100ml lapte caldut
  • 60g zahar
  • 50g unt
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • Aromele preferate: vanilie, rom, lamaie sau portocale (eu am folosit vanilie si coaja de portocale)
  • Pentru crema:
  • 1 albus (pastrati galbenusul pentru a unge la final aluatul)
  • 100g nuci macinate
  • 4 linguri de cacao
  • 2 linguri de lapte
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 50g zahar
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati laptele caldut si drojdia. Intr-un al doilea bol puneti faina si turnati incet amestecul de lapte si drojdie. Adaugati pe rand: zaharul, ouale, untul, aromele si sarea. Amestecati si framantati pana obtineti un aluat omogen, moale si lipicios.
  3. Acoperiti aluatul si lasati-l la dospit pana isi dubleaza volumul (aprox. 1 ora)
  4. Intre timp pregatiti crema din cacao si nuci. Incepeti prin a bate albusul pana capata o textura ferma ca de bezea. Adaugati apoi pe rand celelalte ingrediente integrand usor cu o spatula, cu miscari lente de jos in sus. Daca compozitia este prea uscata mai adaugati cate o lingurita de lapte.
  5. Intindeti aluatul pe o suprafata pudrata cu faina (ar trebui sa aiba minim 1,5cm grosime) si intindeti uniform crema de nuci si cacao.
  6. Rulati cozonacul si modelati in functie de tava in care veti coace. Eu l-am copt de aceasta data intr-o craticioara emailata, dar voi puteti folosi si clasicele tavi de cozonac/chec.
  7. Coaceti timp de aproximativ 45’ la 180C sau pana cand capata o crusta maronie si trece testul scobitorii. Nu uitati sa nu feliati pana cand s-a racit complet.