Am adunat aromele de toamna intr-o painica dulce, pufoasa si parfumata cu multa scortisoara. Daca va plac rulourile cu scortisoara, atunci sigur o sa va placa si varianta acestora in forma de babka.
Vegis m-a provocat sa impartasesc cu voi o reteta care sa scoata in evidenta aromata scortisoara Ceylon de la Niavis care s-a potrivit de minune cu zaharul de cocos si untul din umplutura.
Coaja de portocale si lamai sub forma de pudra au parfumat in cel mai placut mod aluatul, amintindu-mi de cozonacii mamei.
In plus, am folosit si o faina alba de grau tip 1050 – care a dat o textura usoara si aerat aluatului alaturi de drojdia ecologica.
Sper sa va placa si voua reteta si sa o incercati cat de curand.
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 5
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 400g faina alba
- 10g drojdie
- 1 praf de sare
- 10 lingurite cu varf de zahar
- 50ml apa calduta
- 75ml ulei de floarea soarelui
- 150ml iaurt
- 2 oua (1 pentru aluat, 1 pentru uns painica la final
- 1 fiola esenta de vanilie
- 2 lingurite coaja de lamaie si portocale
- 30g scortisoara
- 100g unt topit
- 100g zahar de cocos (puteti folosi si zahar brun)
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati faina, praful de sare, drojdia, zaharul, apa calduta, uleiul, oul, iaurtul, vanilia si coaja de citrice.
- Framantati aluatul pana cand obtineti o comozitie ferma, omogena si elastica. Acoperiti si lasati aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- Intre timp pregatiti umplutura dintr-un amestec de scortisoara, unt topit si zahar. Amestecati pana cand obtineti o crema consistenta si inchisa la culoare.
- Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, pe o suprafata unsa cu ulei, impartiti-l in doua bucati egale si intindeti cu sucitorul. Fiecare foaie ar trebui sa aiba aproximatic 1 sau 1,5 cm grosime.
- Pe fiecare bucata de aluat intindeti cate jumatate din cantitatea de umplutura si rulati apoi aluatul. Crestati apoi fiecare bucata de aluat rulata pana la jumatate (ca in imaginile de mai jos).
- Impletiti apoi sub forma de babka – ca si cand ati impleti in doua (ca in imaginile de mai jos) si ungeti cu cel de-al doilea ou batut. Optional (si daca aveti timp) puteti lasa aluatul sa mai creasca si in tava aproximativ 30 de minute.
- Coaceti timp de 1 ora la 175C sau pana cand capata o crusta maro deschisa, ferma si trece testul scobitorii (daca intepati painica cu o scobitoare, atunci cand o scoateti ar trebui sa fie curata daca aceasta s-a copt complet ininterior).
- Feliati doar dupa ce aceasta s-a racit complet.