Musaca de cartofi nu mai mancasem de ani buni, asa ca astazi am sunat-o pe mama, mi-a povestit cum face ea musacaua si am adaptat reteta in varianta mea vegetariana. A iesit o minunatie cu multe legume, carne tocata din plante, sos aromat de rosii si o crusta absolut minunata de branza topita si bine rumenita.
Mai aveam si cateva legume #DeNearuncat, o jumatate de ardei, un morcov, o mana de rosii cherry si aceasta reteta a fost ocazia perfecta pentru a le salva.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 2
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 400g carne tocata din plante (de la Verdino, puteti folosi si tofu sfaramat, sau ciuperci tocate foarte fin);
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 5-6 rosii cherry (optional)
- jumatate de ardei rosu
- 500ml suc de rosii
- 1 lingurita concentrat bio de legume (fara sare)
- 1 lingura de cimbru uscat
- 1 lingurita de busuioc uscat sau frunze de busuioc proaspat.
- sare si piper dupa gust
- 7-8 cartofi
- 150g branza rasa (cascaval, mozzarella etc)
- 100ml smantana de gatit
- 1 lingurita ulei de masline
- Instructiuni
- Puneti la fiert cartofii intregi, curatati si spalati.
- Tocati foarte marunt legumele (fie de mana, fie folosind un chopper, le puteti da chiar si pe razatoare).
- Intr-o tigaie incinsa caliti in uleiul de masline ceapa, ardeiul, morcovul si rosiile. Condimentati cu sare, piper, cimbru si busuioc.
- Amestecati si adaugati carnea tocata din plante si sosul de rosii atunci cand legumele incep sa devina moi si aurii.
- Lasati sa fiarba pana cand sosul incepe sa se reduca si are consistenta usor ingrosata.
- Dupa ce cartofii au fiert feliati-i cu grija pentru a obtine felii cat mai subtiri.
- Intr-o tava tapetata cu ulei de masline (am folosit o tava de 29cm diametru) asezati un prim strat de cartofi. Peste acestia asezati jumatate din cantitatea de umplutura.
- Acoperiti cu inca un strat de cartofi si inca unul de umplutura.
- Asezati ultimul strat de cartofi, stropiti cu smantana lichida, presarati branza rasa.
- Optional mai adaugati verdeturi proaspete sau decorati dupa preferinte (de ex. cu felii de rosii).
- Coaceti timp de 45 de minute la 180C sau pana cand sosul incepe sa se ridice la suprafata (se va vedea pe margini) si branza se va transforma intr-o crusta aurie.
- Serviti cu un sos racoritor pe baza de iaurt sau smantana.