Musaca de cartofi nu mai mancasem de ani buni, asa ca astazi am sunat-o pe mama, mi-a povestit cum face ea musacaua si am adaptat reteta in varianta mea vegetariana. A iesit o minunatie cu multe legume, carne tocata din plante, sos aromat de rosii si o crusta absolut minunata de branza topita si bine rumenita.

Mai aveam si cateva legume #DeNearuncat, o jumatate de ardei, un morcov, o mana de rosii cherry si aceasta reteta a fost ocazia perfecta pentru a le salva.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Persoane: 2
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 400g carne tocata din plante (de la Verdino, puteti folosi si tofu sfaramat, sau ciuperci tocate foarte fin);
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 5-6 rosii cherry (optional)
  • jumatate de ardei rosu
  • 500ml suc de rosii
  • 1 lingurita concentrat bio de legume (fara sare)
  • 1 lingura de cimbru uscat
  • 1 lingurita de busuioc uscat sau frunze de busuioc proaspat.
  • sare si piper dupa gust
  • 7-8 cartofi
  • 150g branza rasa (cascaval, mozzarella etc)
  • 100ml smantana de gatit
  • 1 lingurita ulei de masline
  1. Instructiuni
  2. Puneti la fiert cartofii intregi, curatati si spalati.
  3. Tocati foarte marunt legumele (fie de mana, fie folosind un chopper, le puteti da chiar si pe razatoare).
  4. Intr-o tigaie incinsa caliti in uleiul de masline ceapa, ardeiul, morcovul si rosiile. Condimentati cu sare, piper, cimbru si busuioc.
  5. Amestecati si adaugati carnea tocata din plante si sosul de rosii atunci cand legumele incep sa devina moi si aurii.
  6. Lasati sa fiarba pana cand sosul incepe sa se reduca si are consistenta usor ingrosata.
  7. Dupa ce cartofii au fiert feliati-i cu grija pentru a obtine felii cat mai subtiri.
  8. Intr-o tava tapetata cu ulei de masline (am folosit o tava de 29cm diametru) asezati un prim strat de cartofi. Peste acestia asezati jumatate din cantitatea de umplutura.
  9. Acoperiti cu inca un strat de cartofi si inca unul de umplutura.
  10. Asezati ultimul strat de cartofi, stropiti cu smantana lichida, presarati branza rasa.
  11. Optional mai adaugati verdeturi proaspete sau decorati dupa preferinte (de ex. cu felii de rosii).
  12. Coaceti timp de 45 de minute la 180C sau pana cand sosul incepe sa se ridice la suprafata (se va vedea pe margini) si branza se va transforma intr-o crusta aurie.
  13. Serviti cu un sos racoritor pe baza de iaurt sau smantana.