Focaccia cu seminte – pufoasa, crocanta si incredibil de gustoasa!
Reteta perfecta daca vreti o paine de casa, dar ca la brutarie, sa aiba coaja usor rumenita, miezul moale, aerat si elastic si topping crocant. In loc de masline, am presarat seminte mix (floarea-soarelui, dovleac, susan, in – ce aveti prin camara), pentru textura si un gust mai rustic.
Este ideala langa o supa crema, intr-un platou cu branzeturi sau pur si simplu rupta cu mana, unsa cu unt sau inmuiata in ulei de masline cu otet balsamic.


Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 500g faina
- 350ml apa calda
- 50ml ulei de masline (pentru pus in tava)
- 10g sare
- 5g zahar
- 10g drojdie
- 30g mix seminte (susan alb & negru, floarea soarelui, dovleac)
- pentru preasarat la final: 1 lingurita sare grunjoasa
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati drojdia, zaharul, semintele si apa calduta, lasati sa actioneze 15 minute.
- Adaugati apoi faina si sarea. Framantati manual sau folosind un robot special, pana cand acesta capata o textura omogena si elastica. Acoperiti si lasati sa creasca pana cand isi dubleaza volumul (aproximativ o ora).
- Framantati apoi inca o data (2-3 minute), acoperiti si mai lasati la dospit 30 de minute.
- Mutati aluatul intins intr-o tava/tigaie bine unsa cu ulei de masline si stropiti cu inca putin ulei de masline la suprafata aluatului. Acoperiti si lasati din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul (inca aproximativ 30 de minute).
- Dupa ce aluatul si-a dublat volumul in tava/tigaie, presati din loc in loc cu degetele, formand mici adancituri.
- Presarati sarea grunjoasa si preincalziti cuptoul la 200C.
- Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute la 200C, sau pana cand marginile devin aurii si usor crocante.
- Optional: presarati parmezan, seminte, verdeturi, chives sau ceapa verde proaspat tocata.
