Cand am gandit aceasta reteta de napolitane cu ciocolata si alune de padure, m-am gandit la un desert usurel, ciocolatos, inspirat din prajitura cu foi Lica. Aceste napolitane sunt mai mult decat un simplu desert – sunt o alegere perfecta pentru acele momente in care vrei sa te rasfeti si sa iti aduci aminte de gustul napolitanelor din copilarie. Alunele de padure, cu textura lor crocanta, combinate cu ciocolata fina si foile fine de napolitana, fac o echipa de vis. Fiecare cubulet ti se va topi in gura.
De ce sa incerci aceasta reteta:
Napolitanele cu ciocolata si alune de padure sunt o combinatie minunata de gusturi si texturi. Alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci sunt si foarte sanatoase, oferind o sursa buna de grasimi sanatoase si vitamine. In plus, ciocolata adauga o savoare intensa, iar napolitanele aduc acea textura crocanta care face totul perfect.
Nu-i asa ca uneori un desert simplu si rapid e tot ce ai nevoie pentru a-ti face ziua mai frumoasa?



Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 450g zahar
- 1 fiola esenta de vanilie
- 100g ciocolata neagra
- 3 oua
- 250g unt
- 250g alune de padure coapte anterior, racite si tocate/macinate
- 3 foi de napolitana de aproximativ 25cm diametru (eu am gasit cu cacao)
- Optional: cacao/zahar pudra pentru decor
- Instructiuni
- Intr-o cratita micuta puneti la topit zaharul, cand acesta este complet dizolvat adaugati ciocolata si untul pana cand acestea se topesc. Se va forma aici o crema de caramel peste care adaugati si esenta de vanilie.
- Lasati sa se raceasca 10-15 minute cat sa nu fie amestecul fierbinte. Adaugati aici ouale batute anterior intr-un bol. Turnati in fir subtire si amestecati cu un tel. Omogenizati si adaugati si alunele de padure.
- Asezati foile de napolitana pe o tava sau un tocator drept. Peste prima foaie turnati jumatate din cantitatea de crema.
- Asezati ce-a de-a doua foaie de napolitana si turnati restul de crema de ciocolata. Acoperiti cu ultima foaie de napolitana.
- Presati usor si nu va faceti griji daca crema este moale acum, aceasta se va intari cat timp va sta la frigider.
- Inveliti in folie de plastic sau aluminiu. Lasati la frigider minim 4-5 ore inainte de a o felia. De preferat ar fi ca aceasta sa stea cel putin peste noapte in frigider, astfel foile de nuca se vor inmuia putin.
- Optional puteti decora cu cacao sau zahar pudra.
Daca va plac prajiturile cu foi de napolitana, atunci sigur veti iubi si prajitura Lica cu caramel: