Ghismana este un desert romanesc, traditional din zona Dobrogei cu o reteta atat de simpla si gustoasa, dar care din pacate, este tot mai rar gatita. Ingredientele de baza sunt ouale si iaurtul si poate fi facuta cu orice fructe aveti la indemana, proaspete sau congelate. Eu am folosit zmeura congelata folosind tehnologia instant-frost a celor de la Terarium Romania. Textura acestei prajituri este foarte asemanatoare cu cea a unei budinci, pentru ca veti folosi o cantitate foarte mica de faina, de aici si asemanarea cu un Clafoutis.
Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 4 oua
- 300ml de iaurt sau smantana
- 1 lingurita de praf de copt
- 100g de zahar
- 180g de faina
- 300g de zmeura (sau alte fructe)
- Optional: esente de vanilie/lamaie/rom
- Instructiuni
- Preincalziti cuptorul la 180 de grade.
- Intre timp, intr-un bol amestecati ouale, iaurtul, zaharul, faina si praful de copt.
- Turnati aluatul bine omogenizat intr-o tava tapetata cu putin ulei sau hartie de copt.
- Adaugati zmeura peste aluat si lasati la copt timp de minim 30 de minute sau pana cand capata o crusta aurie, crocanta.
- Se poate servi fierbinte cu un scoop de inghetata rece sau din frigider cu putina menta si extra zmeura.