Mana sus cine recunoaste aceasta prajitura inca din copilarie!

“Tavalita” intra in categoria prajiturilor cu gustul copilariei din belsug. Cum sa nu iti placa un cubulet cu blat pufos, bine scaldat in sirop de ciocolata si tavalit prin fistic macinat? Se face rapid, din cele mai simple ingrediente, de zeci de ani de mainile mamelor si bunicilor noastre din toate colturile tarii.

Cand eram mica mi se parea tare amuzant numele, dar iubeam si sa o ajut pe mama la macinatul prin masina de rasnit a nucilor si sa balacesc pe rand fiecare cubulet pufos ca un norisor prin siropul ciocolatos, ce abia asteptam sa il curat de pe fundul cratitei la final, cu lingura. Cat de frumos mirosea intreaga casa! imi amintesc si acum curcubeul de arome!

Astazi i-am pregatit si eu Otiliei acest deliciu simplu al copilariei mele, cu aceeasi aroma a zaharului vanilat din blat, cu acelasi parfum de rom al glazurii de ciocolata, dar cu fistic crocant in locul nucii traditionale.

De 25 de ani si Dr. Oetker indulceste si inveseleste cu bunatati aromate mesele romanilor. Asa ca sarbatorim nu doar cu delicii din Romania Dulce dar si cu sansa de a castiga 25.000 de euro sau multe alte premii (puteti afla mai multe pe dulceromanie.ro).

Hai sa va arat cat de usor se face acest desert:

Reteta

  • Timp de gatire: 40 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru blat: 7 oua
  • 300g iaurt
  • coaja si sucul de la o lamaie sau portocala
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 10g praf de copt
  • 75 ml ulei
  • 220g de zahar
  • 300g faina
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazura: 200g zahar:
  • 50g cacao
  • 50g unt
  • 300ml apa
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru topping: 300g de fistic curatat si macinat
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol mixati la viteza maxima ouale, iaurtul, uleiul, zaharul, esenta de vanilie, faina, praful de copt, sarea, sucul si coaja de lamaie/portocala.
  3. Veti obtine un aluat moale, aerat si cremos pe care il turnati apoi intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
  4. Coaceti aproximativ 30-35 de minute la 180C (in cuptorul preincalzit) sau pana cand capata o crusta ferma si aurie.
  5. Feliati doar dupa racirea completa.
  6. Pregatiti glazura amestecand intr-o cratita apa, zaharul, esenta de rom, untul si cacao. Amestecati si lasati sa fiarba pana cand zaharul este topit complet. Lasati sa se raceasca 10-15 minute
  7. Feliati baltul si treceti fiecare felie/cub prin sirop si apoi tavaliti prin fisticul macinat.
  8. Rezista foarte bine in caserole inchise ermetic la temperatura camerei, la frigider sau chiar si cateva luni in congelator.