Tarta “Tatin” sau celebra tarta frantuzeasca rasturnata cu mere este definitia deserturilor simple, elegante si cu un gust cu adevarat special. Este formata dintr-un blat fraged, sfaramicios, pe baza de unt si un strat generos de mere dulci, caramelizate si catifelate.

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 8
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru crusta:
  • 175g faina
  • 1 lingura de zahar
  • 1/2 lingurita de sare
  • 125g de unt rece (folositi un unt cu un procent cat mai mare de grasime, eu am folosit Elle & Vire nesarat)
  • 1 galbenus de ou
  • Pentru topping:
  • 7 mere medii
  • sucul de la o lamaie
  • 75g de unt (folositi un unt cu un procent cat mai mare de grasime, eu am folosit Elle & Vire nesarat)
  • 200g de zahar
  • 1 lingura de esenta de vanilie / un pliculet de zahar vanilat
  • 1 lingurita de sare grunjoasa
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol adaugati pe rand: faina, zaharul,sarea, cubuletele de unt Elle & Vire si galbenusul de ou.. Veti obtine astfel un aluat fraged, sfaramicios si nelipicios. Framantati si formati o bila de aluat. Adaugati o lingurita de apa rece in cazul in care acesta nu se omogenizeaza ca o plastilina ferma.
  3. Mutati aluatul in frigider pentru 30 de minute.
  4. Curatati merele de coaja, codite si samburi. Taiati-le apoi in 4.
  5. Asezati merele taiate intr-un bol si stropitile cu sucul de lamaie si amestecati.
  6. Intr-o tigaie topiti impreuna zaharul,si cele 75 de grame de unt pentru topping. Adaugati si vanilia.
    Cand se formeaza un caramel auriu-maroniu adaugati si sferturile de mere – fara sucul ce se va lasa la fundul bolului.
  7. Caramelizati merele in sosul format timp de 10 -15 minute in tigaia acopetrita cu un capac. Amestecati din cand in cand pana cand observati ca merele incep sa devina moi (asemanatoare celor din compot).
  8. Lasati merele sa se raceasca 10 minute si asezati-le apoi intr-o tava rotunda sau tigaie din fonta (diametru aproximativ 25cm). Asezati-le in cerc cu partea plata in jos.
  9. Presarati sarea peste mere si caramelul ramas in tigaie.
  10. Scoateti aluatul fraged din frigider si intindeti-l pe o suprafata curata, pudrata cu faina. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de aproximativ 1cm.
  11. Asezati aluatul peste mere si pliati spre interior surplusul de aluat.
  12. Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 10 minute la 220C, ulterior reduceti temperatura la 190C si mai coaceti timp de 20 de minute.
  13. Tarta este gata atunci cand aluatul capata o nuanta aurie.
  14. Lasati sa se raceasca minim 15 minute si rasturnati prajitura pe un platou de servire (asezati platoul deasupra tavii/tigaii si intoarceti, tarta se va desprinde cu usurinta).
  15. Feliati si serviti fie calda alaturi de o cupa de inghetata, fie rece alaturi de cafeaua preferata.