Sunt curioasa cati dintre voi sunteti familiari cu biscuitii Hamantaschen? Sunt micuti, in forma triunghiulara, popular sunt numiti “Urechile lui Aman” si sunt traditionali in cultura evreiasca, fiind un desert ce se pregateste de sarbatoarea Purim.

Pornind de la acestia am reinterpretat combinatia delicioasa de aluat fraged si umplutura densa si decadenta de mac, sub forma de tarta. Este extrem de usor de facut, va puteti pregati aluatul si implutura chiar si cu o zi inainte. Fiecare felie este un adevarat rasfat, imaginati-va si o cupa de inghetata topindu-se peste acest desert fierbinte.

Daca va plac deserturile cu mac, atunci o sa iubiti aceasta tarta.

Reteta

  • Timp de gatire: 85 min
  • Persoane: 8
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru crusta: 200g faina
  • 100g unt
  • 50g zahar
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 10g praf de copt
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • 1 lingura esenta de lamaie
  • Pentru umplutura: 300g mac
  • 100g gem/dulceata/magiun
  • 2 oua
  • 150g zahar brun
  • 1 fiola esenta de vanilie/rom
  1. Instructiuni
  2. Mixati intr-un bol faina, untul, zaharul, sarea, praful de copt, coaja si esenta de lamaie. Veti obtine un aluat sfaramicios. Pentru a omogeniza adaugati oul si framantati pana obtineti un aluat ferm. Lasati apoi aluatul la rece timp de 30 de minute.
  3. Dupa ce aluatul s-a racit asezati-l pe o suprafata pudrata cu faina/
  4. Cu un sucitor intindeti o foaie de aluat, aceasta ar trebui sa fie potrivita pentru o tava de 25-26cm diametru.
  5. Cu o furculita faceti mici gaurele pe suprafata aluatului./li>
  6. Acum urmeaza partea delicioaaasa: Intr-un bol amestecati macul, ouale, zaharul, dulceata sau magiunul si esenta de vanilie. Veti obtine o crema moale si omogena. Turnati-o peste crusta de aluat intinsa.
  7. Din aluatul ramas pe margini sau pe peretii tavii faceti o mica “bordura” acoperind pe margine umplutua (ca in imaginea de mai jos).
  8. Optional pentru o crusta aurie: ungeti bine cu un ou batut marginile de aluat.
  9. Coaceti timp de 45 de minute la 170C in cuptorul preincalzit.
  10. Savurati aceasta tarta calda si cu o cupa mare din inghetata preferata sau fructe proaspete.