Pizza poate fi mai mult decat un blat cu sos de rosii si branza. Sunt atatea combinatii pe care le puteti face. Incercati sosuri noi, legume diferite, inlocuiti ingredientele de care v-ati plictisit, sau chiar explorati ideea de a face o pizza dulce. Ne aventuram impreuna?

Eu am pornit la drum alaturi de prietenii de la Vegis care m-au incurajat sa imi fac de cap cu o multime de ingrediente inedite. Mi-a placut mult de tot sosul de spanac si muguri de pin, dar si cel de avocado care a mers la fix cu Jackfruit (o alternativa vegana la carne, cu gust si textura ca cea de pui). Am gatit pentru prima data cu naut negru, ceva mai mic, dar identic ca gust cu cel clasic. Super bun a fost si untul de arahide crocant si sarat care s-a potrivit de minune cu smochine, piersici si cocos.

Reteta

  • Timp de gatire: 140 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Medie
  • Ingrediente
  • 1kg de faina
  • 20g de sare
  • 600 ml de apa calduta
  • 20g de drojdie uscata / 40g de drojdie proaspata
  • Toppinguri pentru Pizza 1: Sos de avocado (sau avocado pisat), naut, Jackfruit si masline verzi.
  • Toppinguri pentru Pizza 2 (cea dulce): Unt de arahide crocant, smochine, piersici si chipsuri de cocos.
  • Toppinguri pentru Pizza 3: Sos de spanac (sau spanac maruntit si sotat cu putin ulei si usturoi), tofu, anghinare si rosii cherry.
  • 2 linguri de ulei (eu am folosit ulei de cocos, dar puteti folosi orice preferati).
  1. Instructiuni
  2. Pregatiti aluatul pentru blatul de pizza astfel: Dizolvati drojdia in apa calduta si apoi amestecati cu faina si sarea. Framantati pana cand obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora.
  3. Dupa o ora framantati din nou aluatul timp de 2-3 minute si acoperiti pentru inca o ora.
  4. Impartiti aluatul in 3 (sau in cate pizza planuiti sa faceti). Preincalziti cuptorul la temperatura maxima si intindeti aluatul in fasii lunguiete pe o tava tapetata cu hartie de copt si ulei (eu am pus cele doua pizza sarate intr-o tava si pe cea dulce in alta tava). Daca aluatul este prea lipicios si greu de modelat, picurati putin ulei pe suprafata acestuia si pe blatul de lucru.
  5. Pe fiecare blat de pizza intindeti pe rand fiecare dintre sosurile care vor functiona ca o baza peste care sa puneti fructele si legumele.
  6. Asezati toppingurile pe fiecare pizza, dar aveti grija sa nu acoperiti tot aluatul. Pentru a creste acesta trebuie sa aiba zone libere.
  7. Lasati la cuptor timp de 15 minute la temperatura maxima sau pana cand capata o culoare aurie, Serviti cu cu sosurile sau condimentele preferate.