Cand vine vorba de deserturi internationale, Pasteis de nata sunt unele dintre cele mai iubite.

Sunt celebrele tarte portugheze cu crusta fraged crocanta si umplutura cremoasa de lapte, aromata cu vanilie, scortisoara si coaja de lamaie. Farmecul lor este sa fie putin arse, exact, ati citit bine. Gustul zaharului caramelizat completeaza perfect aromele si texturile contrastante ale acestui desert simplu.

Il puteti pregati si voi foarte usor acasa, cu aluat foietaj gata preparat si o crema din lapte si oua, asemanatoare unei budinci fine, pe care o veti pregati foarte usor.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru crusta: o foaie de aluat foietaj
  • Pentru crema: 50g faina
  • 250g zahar
  • 350ml lapte
  • 85ml apa
  • 6 galbenusuri
  • 5 ml vanilie (extract sau esenta)
  • 1 bat de scortisoara
  • Coaja de la o lamaie bio
  • Extra: ulei pentru uns formele/tava
  • Scortisoara/zahar pudra pentru decor
  1. Instructiuni
  2. Intr-o cratita puneti la fiert: apa, zaharul, coaja de lamaie, scortisoara si vanilia.
    Lasati sa fiarba pana capata consistenta unui sirop si zaharul este complet topit.
  3. Intr-o a doua cratita amestecati foarte bine: faina, laptele si sarea. Gatiti pe foc mic, amestecand continuu pentru 5 minute sau pana cand totul este foarte bine omogenizat si incepe sa se formeze o crema densa.
  4. Lasati ambele amestecuri sa se raceasca 10 min.
  5. Amestecati crema de lapte cu siropul de zahar din care ati scos batul de scortisoara si adaugati pe rand galbenusurile.
    Amestecati pana cand obtineti o crema fina aurie.
  6. Decupati cercuri din foaia de foietaj folosind fie un pahar larg fie o forma speciala.
  7. Ungeti bine tava sau formele de briose cu ulei si asezati pe rand fiecare cerc de aluat, presand cu degetele pentru a-l intinde si subtia.
  8. Umpleti fiecare forma pastrand aproximativ o treime goala, astfel incat umplutura sa se mai poata expanda.
  9. Coaceti timp de 20-25 de minute la 230C. Veti stii ca prajiturile sunt gata cand devin ferme si au pete maronii la suprafata.
  10. Lasati sa se raceasca 10-15 minute inainte de a scoate din tava/forme si folositi o lingura sau o spatula pentru a desprinde usor marginile daca acestea s-au lipit putin de forme.
  11. Optional, pudrati zahar pudra sau scortisoara. Savurati-le calde sau pastrati-le la temperatura camerei 1-2 zile.