Painea mea preferata: Paine impletita, moale si pufoasa, bine rumenita si cu mult mac. O iubeam si in copilarie, o iubesc si acum. Toata casa a mirosit minunat dupa ce am copt-o si atat de buna a fost calda cu un pic de unt si miere. Se face usor, cu ingrediente simple, doar cat creste aluatul trebuie sa aveti rabdare, in rest e floare la ureche.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru 2 paini: 1kg faina
  • 5g zahar
  • 20g sare
  • 20g drojdie
  • 700ml apa calduta
  • 4 linguri mac
  • 1 ou
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
  3. Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
  6. Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade
  7. Modelati painea/painile impartind in cate 3 benzi egale (6 daca faceti 2 paini) impletiti cate 3 fasiile cum ati face pentru o codita impletita. Asezati painile in tava. Acoperiti si lasati sa mai dospeasca 15-20 de minute.
  8. Inainte de a introduce tava in cuptor ungeti bine peste tot cu oul batut si presarati macul.
  9. Lasati painea in cuptor aproximativ 30 de minute sau pana cand observati ca e pufoasa, bine crescuta, auriu maronie la suprafata si impletiturile incep sa se indeparteze.
  10. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Daca insa o preferati moale si la exterior acoperiti imediat cu o panza/ prosop de bucatarie curat.O puteti felia doar dupa racirea completa, sau o puteti savura calda, rupta cu mana.
  11. O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.