Painea mea preferata: Paine impletita, moale si pufoasa, bine rumenita si cu mult mac. O iubeam si in copilarie, o iubesc si acum. Toata casa a mirosit minunat dupa ce am copt-o si atat de buna a fost calda cu un pic de unt si miere. Se face usor, cu ingrediente simple, doar cat creste aluatul trebuie sa aveti rabdare, in rest e floare la ureche.



Reteta
- Timp de gatire: 190 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru 2 paini: 1kg faina
- 5g zahar
- 20g sare
- 20g drojdie
- 700ml apa calduta
- 4 linguri mac
- 1 ou
- Instructiuni
- Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
- Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
- Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
- Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade
- Modelati painea/painile impartind in cate 3 benzi egale (6 daca faceti 2 paini) impletiti cate 3 fasiile cum ati face pentru o codita impletita. Asezati painile in tava. Acoperiti si lasati sa mai dospeasca 15-20 de minute.
- Inainte de a introduce tava in cuptor ungeti bine peste tot cu oul batut si presarati macul.
- Lasati painea in cuptor aproximativ 30 de minute sau pana cand observati ca e pufoasa, bine crescuta, auriu maronie la suprafata si impletiturile incep sa se indeparteze.
- Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Daca insa o preferati moale si la exterior acoperiti imediat cu o panza/ prosop de bucatarie curat.O puteti felia doar dupa racirea completa, sau o puteti savura calda, rupta cu mana.
- O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.