O paine mai simpla, gustoasa si spectaculoasa prin culoarea ei magica, nu exista. Sunteti la distanta de cateva ore si doar 5 ingrediente de cea mai buna paine pe care ati pregatit-o vreodata, iar fiecare felie este o felie calduta din Soare.
Reteta
- Timp de gatire: 2-3
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
-
https://we.tl/t-OsS0j1H1bI
- 1kg faina
- 700ml apa
- 20g sare
- 20g drojdie proaspata/10g drojdie uscata/50g maia
- 2 lingurite de turmeric
- Instructiuni
- Dizolvati drojdia proaspata sau uscata in apa calduta cu 2 linguri din totalul de faina. Lasati drojdia sa creasca in apa pana cand absoarbe complet faina. In acelasi timp intr-un vas separat amestecati faina ramasa cu sarea si turmericul.
- Amestecati drojdia dizolvata cu faina si framantati pana obtineti un aluat omogen si bine legat, 10 minute de framantare ar trebui sa fie suficiente. Apoi acoperiti vasul in care ati framantat cu folie de plastic sau panza si lasati sa creasca inca 1 ora.
- Dupa o ora de crescut aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul, il puteti scoate pe masa si framanta inca 5 minute. Miscarile pe care le faceti ar trebui sa fie ca si cand ati impaturi, astfel veti prinde cat mai mult aer in aluat si acesta va creste. Lasati la crescut inca 30 de minute.
- Intre timp preincalziti cuptorul la 250 de grade si pe raftul cel mai de sus asezati o tava plina cu apa (aburul format va ajuta la crestera si rumenirea painii)
- Dupa cea de a doua crestere a painii puteti forma painea, fie una mai mare, fie doua paini medii, le puteti face rotunde sau alungite. Am folosit reteta aceasta si pentru chifle sau baghete.
- Dupa ce ati format painile/painea, folosind o lama sau un cutit foarte bine ascutit crestati aluatul pentru a putea creste. Puteti incerca chiar si diferite modele creative.
- Introduceti painea in cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt (asigurati-va ca apa din tava fierbe si este suficient abur).
- Timp de 20 de minute coaceti painea la temperatura maxima de 250 de grade. Dupa ce timpul acesta s-a scurs, scoateti tava cu apa si scadeti temperatura la 200 de grade si ventilatia pornita.
- Scoatiti painea dupa cele 30 de minute, aceasta va fi coapta daca atunci cand o bateti pe fund suna a gol. Lasati painea sa se raceasca complet inainte de a felia.