Am facut o painica Brioche sarata in care am mixat doamna si vagabondul gastronomiei: eleganta Branza Roquefort si umilul praz.

Eram sigura ca acest duo va fi fabulos, asa ca trebuia sa le adaug in cea mai pufoasa painica pe care ati putea sa o puneti pe orice masa festiva. E pufoasa, untoasa si moale datorita branzei, aromata si cu gust de primavara datorita prazului.

Daca va e pofta de o branza cu un gust puternic si o textura fina, atunci va recomand branza Roquefor de la Ile de France, una dintre tipurile mele preferate de branza. Este facuta din lapte integral de oaie chiar in Roquefort sur Soulzon.

Va puteti bucura de branza aceasta si savurand un platou de branzeturi dar si in tot felul de preparate. Eu am folosit-o deja intr-un sos cremos pentru ciuperci, intr-o tarta sarata Quattro Formaggi si in sandwichuri rapide cu covrigi, somon si avocado.

Reteta

  • Timp de gatire: 100 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 500g faina alba
  • 10g drojdie uscata
  • 5g de zahar
  • 10g de sare
  • 100ml lapte cald
  • 3 oua
  • 120g de unt moale
  • Pentru umplutura: 300g branza Roquefort Ile de France
  • 2 tulpini de praz
  • 2 oua
  • Pentru topping: 1 ou
  • muguri de pin sau alte nuci/seminte tocate marunt
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati toate ingredientele pentru aluat si framantati pana obtineti un aluat ferm si omogen. Acoperiti si lasati sa dospeasca aproximativ 1 ora.
  3. Intre timp pregatiti umplutura astfel: amestecati branza si ouale, adaugati apoi prazul tocat marunt si amestecati.
  4. Dupa ce aluatul a dospit, intindeti pe o suprafata curata, pudrata cu faina pana cand obtineti o foaie de aluat groasa de 1cm.
  5. Acoperiti pe intreaga suprafata cu amestecul de Roquefort cu praz si rulati.
  6. Pentru un aspect special puteti modela paine ca pe o babka, crestati aluatul pe lungime si impletiti in doua (ca in imaginea de mai jos).
  7. Asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati sa mai stea inca 30 de minute.
  8. Acoperiti cu ultimul ou batut si presarati mugurii de pin sau alte nuci/seminte.
  9. Coaceti timp de 45 de minute la 180C sau pana cand capata o crusta auriu maronie.
  10. Feliati doar dupa racirea completa, stiu, va fi greu, si pentru mine a fost. Toata casa mirosea divin.