Voi cu ce denumire cunoasteti pufoseniile astea? Eu le stiu drept “Minciunele”, dar am auzist si de “Uscatele” si de “Fundite”, uneori si de “Ciurigai” sau “Ciurighele”. Mi se pare facinant cum acelasi desert cu parfum de copilarie are atat de multe denumiri in diferite colturi ale tarii.
Sunt pufoase, aurii, parfumate cu vanilie, rom si coaja de portocale, prajite in baie de ulei (sau la cuptor daca preferati) sunt delicioase si fierbinti si reci, tavalite bine, bine prin zahar pudra.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 500g faina
- 10g drojdie uscata
- 50g zahar
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita esenta de rom
- coaja de la o portocala sau lamaie
- 2 oua
- 250ml lapte
- zahar pudra pentru decorat
- ulei pentru prajit (aproximativ 200-300ml)
- Instructiuni
- Intr-un bol larg framantati un aluat omogen din toate ingredientele (mai putin uleiul de prajit si zaharul pudra). Trebuie sa obtineti un aluat ferm si putin lipicios. Acoperiti si lasati sa creasca minim 30 de minute la loc cald.
- Dupa ce aluatul a crescut, intindeti cu un sucitor pe o suprafata umezita cu putin ulei. Intindeti pana obtineti un aluat de aproximativ 1,5 cm grosime.
- Taiati patratele sau rombul si in mijloc faceti o gaura cu varful cutitului (ca in imagine).
- Treceti unul dintre colturi prin gaura din mijloc, formand astfel un nod rasucit (ca in imagine).
- Dupa modelarea gogosilor acoperiti-le inca 10-15 minute, timp in care vor mai creste.
- Intr-o tigaie inalta incingeti uleiul. Cand acesta este foarte fiebinte asezati pe rand cate o gogoasa si lasati sa se prajeasca pe ambele parti cate 1-2 minute sau pana cand cresc si capata o nuanta auriu-maronie.
- Asezati pe servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Cat inca sunt calde, tavaliti-le bine prin zaharul pudra.
- Savurati-le ca atare sau cu dulceata si smantana.