Telemeaua este un ingredient des folosit in bucataria romaneasca traditionala dar si moderna, de la poale in brau, pana la salate dulci cu pepene, de la bulzul rumen pana la legume gratinate la cuptor. Dar acest deliciu atat de indragit de noi toti merita reinventat si adus in cat mai multe combinatii de fructe, legume, sosuri si orice va trece prin minte. Atat de versatila poate fi. Nu aveam cum sa zic nu provocarii Delaco de a crea o reteta “with a twist” cu clasica telemea de vaca.

Avem si vesti bune, daca intrati pe instagram si postati reteta voastra cu telemea, folosind hashtagul #DelacoHomeChefs puteti castiga o multime de goodies. Va las acum cu aceasta reteta care pe mine m-a cucerit prin combinatia eleganta de gusturi, dar si usurinta cu care poate fi pregatita.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 400g faina
  • 50g de unt
  • 100ml iaurt
  • 1 ou
  • 300g de telemea de vaca
  • 2 pere
  • 50 g de nuci
  • 1 lingurita de cimbru
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Menta sau busuioc
  1. Instructiuni
  2. Pregatiti un aluat fin din amestecul de faina, ou, iaurt si unt, framantati pana cand acesta devine omogen si apoi impachetati in folie de plastic si lasati-l la frigider pentru 10 minute.
  3. Intre timp feliati perele (2-3mm grosime) si faramitati telemeaua.
  4. Preincalziti cuptorul la 180 de grade si asezati hartie de copt pe tava in care veti coace galetta.
  5. Intindeti aluatul pe suprafata tavii cu mainile, astfel veti obtine textura rustica si imperfecta specifica galettelor.
  6. In centrul aluatului asezati telemeaua faramitata, si feliile de pere asezate circular deasupra acesteia. Asigurati-va ca marginile raman goale (minim 3 cm) pentru a le putea ridica peste umplutura apoi.
  7. Presarati peste pere nucile pe care le maruntiti grosier folosind un cutit. Acum puteti ridica marginile aluatului peste umplutura si acoperiti, nu va faceti griji pentru micile imperfectiuni, acestea vor da un farmec aparte galettei.
  8. Presarati cimbru si coaceti timp de 30 de minute la 180 de grade, sau pana cand aceasta capata o crusta aurie crocanta.
  9. Cand tarta s-a copt, folosind o pensula sau spatele unei linguri, ungeti marginile cu aluat ale galettei cu ulei de masline si presarati busuioc sau menta proaspata.
  10. Se poate servi cu un vin alb demisec sau cocktailuri usoara, in timpul unui brunch alaturi de prieteni intr-un weekend de vara.