Blat pufos si crusta aurie, crocanta, masline mari si suculente in cea mai gustoasa si simpla focaccia pe care ai putea sa o faci acasa cu doar cateva ingrediente si minimul de efort.
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 500g faina
- 350ml apa calda
- 50ml ulei de masline (pentru pus in tava)
- 10g sare
- 10g drojdie
- 250g masline verzi
- optional: sare grunjoasa de mare
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati faina, apa calda, drojdia si sarea. Framantati manual sau folosind un robot special, pana cand acesta capata o textura omogena si elastica. Acoperiti si lasati sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul a crescut suficient, intindeti pe o suprafata pudrata cu faina.
- Mutati aluatul intins intr-o tava/tigaie bine unsa cu ulei de masline si stropiti cu inca putin ulei de masline. Acoperiti si lasati din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul si-a dublat volumul in tava/tigaie, presati din loc in loc cu degetele, formand mici adancituri.
- Asezati maslinele apasand usor cu varful degetelor. Presarati si sarea grunjoasa sau condimentele preferate.
- Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute la 200C, sau pana cand marginile devin aurii si usor crocante.
- Optional: presarati verdeturi, chives sau ceapa verde proaspat tocata.
Buna ziua. As putea incerca aceasta reteta si cu faina fara gluten ?
Buna seara, Cristina,
Imi cer scuze pentru raspunsul atat de intarziat.
Daca nu ai incercat deja sa pregatesti aceasta reteta, atunci iti raspund acum.
Focaccia are nevoie in general de o retea de gluten pentru a forma bulele care au “consacrat-o” dar sunt sigura ca poate fi delicioasa si cu o faina fara gluten. Bineinteles, va iesi putin mai densa si iti recomand sa adaugi si un praf de zahar, va ajuta la umiditatea aluatului.