Daca ati cumparat cativa dovlecei sau zucchini si nu aveti idee ce sa faceti cu ei, dar va e pofta de ceva delicios si satios, atunci trebuie sa faceti acesti dovlecei umpluti cu orez si ciuperci, gatiti in sos de rosii si savurati cu paine proaspata sau mamaliguta fierbinte.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Persoane: 5
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 1 morcov mediu
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 250g ciuperci
  • 200ml pasta de tomate
  • 1 legatura marar proaspt
  • 150g orez
  • 3-4 dovlecei medii
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, piper, cimbru uscat (dupa gust)
  1. Instructiuni
  2. Taiati doveleceii in 2, obtinand astfel 2 cilindri pe care ii scobiti pe interior cu o lingurita. Pastrati fundul, acesti are trebui sa arate ca niste cupe usor de umplut.
  3. Pregatiti legumele pentru umplutura astfel: Tocati miezul de dovlecel scos, apoi adaugati morcovul ras, ce se amesteca cu ceapa, ardeiul si ciupercile, toate taiate cubulete. Se calesc apoi in uleiul de masline impreuna
  4. Cand legumele capata o nuanta aurie se adauga 2-3 linguri de apa si orezul.
  5. Cand lichidul este absorbit in totalitate de orez, adaugati 2 linguri de pasta de tomate, presarati cimbru, sare, piper si 250ml de apa. Lasati la fiert pana cand lichidul este absorbit.La final adaugati si mararul taiat marunt.
  6. Lasati amestecul sa ajunga la temperatura camerei.
  7. Umpleti pe rand fiecare dovlecel cu amestecul de legume si asezati-i circular intr-o oala speciala din lut sau intr-o oala antiaderenta.
  8. Acoperiti cu apa si restul de pasta de tomate (optional adaugati extra cimbru) si lasati la fiert aproximativ o ora (sau pana cand dovleceii capata o textura moale, usor de taiat – aici durata va fi influentata de grosimea dovleceilor si cat de mari sunt acestia).
  9. Serviti cu smantana sau iaurt grecesc, iar pentru varianta vegana puteti incerca smantana din soia sau iaurt de cocos. Nu uitati de ardeiul iute, mamaliguta sau painea proaspat scoasa din cuptor.