Când mă gândesc la Crema de zahar ars, imediat îmi amintesc de oala mare în care mama pregătea acest desert pentru a umple cu fericire burticile din toata familia. Și suntem mulți!

Partea mea preferată era siropul de caramel care ramanea pe fundul tavii, iar zilele acestea am avut ocazia sa îmi dau seama ca încă mai e.

Nu am mai făcut de mult crema de zahar ars, dar cand cei de la Auchan m-au provocat sa gatesc o rețetă potrivită langa un pahar de rose românesc, aceasta a fost prima care mi-a venit în minte. Vanilie, caramel și fructe de pădure proaspete, toate se potrivesc de minune într-o dupa-amiaza de mai alături de un pahar de roze sec ce tempereaza toata dulceata.

Zilele calde au nevoie de băuturi ușoare și revigorante, așa ca luna aceasta între 4 și 17 Mai, cei de la Auchan au pregătit pentru noi un Târg de vinuri roze în toate cele 33 de magazine din România.

Veți putea găsi zeci de vinuri românești și din Republica Moldova. Jumătate dintre acestea fiind chiar noutăți din cramele locale pe care trebuie neapărat sa le degustati.

Am asociat acest delicios desert cu un pahar de roze sec de la Purcari care mi-a făcut cu ochiul în magazinul Auchan din apropiere. Iar notele sale exotice și fructate au făcut pereche în cel mai plăcut mod cu o felie rece și fructele de pădure proaspete.

Reteta

  • Timp de gatire: 70 min
  • Persoane: 5
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru crema: 5 oua
  • 120g zahar alb
  • un praf de sare
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele din interior)
  • 500ml lapte gras (minim 3,5% grasime)
  • Pentru sosul de caramel: 120g zahar alb
  • Pentru decor: fructe de padure proaspete
  • Pentru servire: Vin rose sec/demisec
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol larg mixati pe rand: ouale, zaharul, sarea si continutul pastaii de vanilie.
  3. Cand amestecul devine omogen si spumos, adaugati treptat laptele. Mixati inca 2-3 minute la viteza medie.
  4. Intre timp topiti caramelul astfel: Pe foc mediu, intr-o cratita metalica, topiti zaharul si amestecati din cand in cand, pana cand obtineti un sirop dens, maroniu deschis – aveti mare grija ca acesta sa nu se ard
  5. Dupa ce caramelul este complet topit si omogen, turnati in tava sau in formele pe care le veti folosi.
  6. Pentru coacere puteti folosi fie o tava mare de aproximativ 22-24cm diametru sau mai multe forme mici, ceramice sau din silicon.
  7. Miscati si rotiti tava/formele pana cand siropul acopera intreaga suprafata a acestora, inclusiv peretii laterali.
  8. Siropul se va intari putin si acum puteti adauga si compozitia de oua si lapte.
  9. Asezati tava/formele intr-o tava intinsa de cuptor umpluta cu apa. Astfel crema de zahar ars se va coagula incet la bain marie.
  10. Coaceti timp de 50-60 de minute (depinde de dimensiunea tavilor) la 180C – fara ventilatie.
  11. Crema de zahar ars este complet gatita daca scade in volum in timpul coacerii, este ferma si are crusta la suprafata.
  12. Inainte de rasturanare, lasati sa se raceasca complet la frigider, altfel aceasta se va descompune din cauza caldurii si texturii moi.
    Cat timp sta la frigider sosul de caramel se va forma si depune la fundul tavii.

  13. Inainte de servire, pentru un plus de prospetime, decorati cu fructe de padure proaspete, frunzulite de menta sau busuioc.
  14. Dar mai ales savurati-o alaturi de cei dragi cu un pahar de rose sec sau demisec, potrivit pentru acest tip de desert usor.