Cred ca toti ma mancat macar o data in copilarie clatitele moi, facute cu apa minerala sau sifon. Acestea ies extreeeem de fine, moi, catifelate, elastice si mai ales isi pastreaza aceasta textura timp de 2-3 zile daca sunt pastrate acoperite in frigider. Marginile nu se usuca, aluatul nu se intareste si va puteti bucura de ele oricand ca si cand au fost facute cu cateva minute in urma.

Cei mici le vor adora si le puteti face chiar impreuna, va fi o activitate draguta si tare distractiva pentru ei. Le puteti manca cu miere, dulceata, crema de ciocolata si fructe, ba chiar si cu toppinguri sarate precum branza sau legume.

Reteta

  • Timp de gatire: 20 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 500g faina
  • 1L apa minerala carbogazoasa/sifon (puteti folosi si lapte/ lapte vegetal dar nu vor iesi la fel de catifelate, elastice si pufoase)
  • 30ml ulei
  • 3 lingurite de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1-2 lingurite de ulei pentru prajit.
  • Optional pentru clatite dulci adaugati: 3 linguri de zahar, 1 lingura esenta de vanilie
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati toate ingredientele de mai sus folosind un tel sau un mixer si omogenizati pana obtineti un aluat lichid, cremos si fara cocoloase.
  3. Intr-o tigaie incinsa, antiaderenta, incaziti bine uleiul (pe foc mic) si apoi turnati grasimea din tigaie intr-o cana (veti repeta procedeul inainte de fiecare clatita: dupa ce scoateti prima clatita, turnati din nou uleiul pentru 2-3 secunde si apoi turnati iarasi in cana, repetati pentru fiecare clatita).
  4. Cu un polonic turnati in tigaia incinsa suficient aluat cat sa acopere intreaga suprafata.
  5. Coaceti pe ambele parti cate 1-2. minute sau pana cand capata o nuanta auriu maronie, cu margini usor crocante si dantelate.
  6. Repetati cu fiecare clatita.
  7. Savurati-le fie cu toppinguri dulci sau sarate. Le puteti folosi chiar si pentru retete de clatite umplute si gratinate la cuptor.